Liv Johns

Hun havde alt, succes, anerkendt talent og masser af venner

3 trin til hvordan du alligevel tør at kaste dig ud i noget nyt

Hun har det hele…

Marie er rystet over, at hun ikke længere kan genkende sig selv. Hun er vant til at synes livet en fest. Et dødsfald ændrer alt! Nu er faren død, han var hendes anker, al hendes ydre succes mister betydning. Det anerkendte talent, store vennekreds og påvirkning som klog og kærlig leder. Hendes hemmelighed: Hun har kun det store overskud, når faren er hendes sikre havn.

Den indre stemme

Det værste er, at efter farens død, kan hun ikke længere holde den indre stemme tilbage.
Den fortæller om et uudforsket potentiale, hvor hun skal gøre noget andet og bryde med fortidens normer.

Det er farligt

Marie er i en krisetilstand. Hendes livssituation betyder, at hun ikke længere kan bruge de tidligere indlærte erfaringer og reaktionsmåder. Det betyder, at hun ofte er angst og utryg. Som det gælder os andre, er hun kun tryg ved det ’kendte’, det er sådan krybdyrhjernen, den konstante ’på-vagt-krabat’ og ’Redder’ fungerer.

Hvordan får vi krokodillen til at klappe i?

Et symbol på vores krybdyrhjerne er krokodillen. Den primitive del, der hjælper os med fight/flight ved behov. Som du kan ane er den vigtig at kunne styre. Så hvordan få vi den til at klappe gabet i, lægge sig mæt og velfornøjet tilrette i floden? Her er Maries kur. Først sørger hun selvfølgelig for at være i sikker afstand. Det betyder hun begrænser samvær med dem, der kun anerkende den ’gamle’ Marie. Desuden sørger hun for at fokusere på ro, når hun skal på scenen og spille, -selv om det betyder at isolere sig.
Det andet hun gør…

 

3 trin til hvordan du alligevel tør at kaste dig ud i noget nyt

1.Skabe et trygt miljø

Når Marie skal ’præsterer’, sørger hun for forinden at være i et forudsigelig miljø – så krokodillen ikke pludselig kan springe op. Ligesom hun gennem dagen tjekken hvordan hun har det. Kan hun ikke komme væk fra det utrygge miljø, det mest effektive for hende at mærke fodsålerne. Hun går 20 langsomme skridt ned ad gangen. Eneste fokus: Fodsålerne

2.Fokus.

Marie er vant til et dynamisk liv. Det kan minde om et stresset arbejdsliv. Hun opdager at angsten ikke dukker op, når hun dagligt laver øvelsen med at holde fokus i 5 min. Det eneste hun fokuserer på er vejrtrækningen. Hver gang tanken forstyrrer, vender hun blidt tilbage til vejrtrækningen.

3. Hvad er mit behov?

Hun er så vant til at tænke på, hvad andre synes, og finder ud af det er en overlevelsesstrategi. Det er altså vigtigt at forstå, at hun har lært, at det er vigtigt at tænke på andre først, at tænke på sig selv først opleves truende og usikkert. Så hun går i gang med at ændre mønstret, ved hele tiden at fastholde eget behov.

At ændre ens overlevelsesstrategi, kan ændre ens personDNA, derfor kan det være vigtigt at få hjælp til. Der er en grund til vi har strategien, så vær nænsom.

Sidste gang jeg ser ryggen af Marie, bemærker jeg at hendes gang er blevet lettere og kroppen bølger afslappet. Nu ved jeg hun er godt på vej. Slukker lyset og går hjem.

Kan man virkelig få stress af en personlig krise?

Ja, det gør mange. Marie brugte alle kræfterne på at komme ud af nettet. Samtidig var det, så skræmmende at hun eller lod sig indfange af nettet. Det dilemma fortalte konstant kroppen, at der er fare på færde. Det får kroppen til at danne stresshormoner, og så er stress en realitet.

Leave a Comment